'Από τη Νάουσα της Μακεδονίας στη Λεβεντογέννα Κρήτη'

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 10:21
'Από τη Νάουσα  της Μακεδονίας στη Λεβεντογέννα Κρήτη'

Της Ευθυμούλας Μπαμπάτση Τζερεφού

 

Το βιβλίο μου «Κορασό» δεν είναι η αιτία. Το βιβλίο είναι η αφορμή. Η αιτία είναι η Νάουσα της Μακεδονίας, η πατρίδα μου. Είναι η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα και που στα 20 μου χρόνια πήρα όλες τις μνήμες της νιότης μου και έφυγα.
Ανοιξα τα φτερά μου, τα χτύπησα, τα τσάκισα και αφού τα γιάτρεψα γύρισα πάλι στον τόπο που μ΄έσπειραν.
Η πόλη μου με καλοδέχτηκε, μπορεί όπως και εγώ να είχα ανοιχτή την αγκαλιά μου.
Γύρισα το 2000 και άρχισα να χτίζω τη ζωή μου στη Νάουσα από την αρχή. Με περίμενε το «Χάνι» των παππούδων μου, που έγινε το σπίτι μου.
Το «χάνι» κράτησε τις πόρτες του ανοιχτές έχοντας την παλιά ενέργεια να δέχεται και να ξεπροβοδάει ταξιδευτές.
Ενα βράδυ, χειμωνιάτικο, σε κάποιο σπίτι της Νάουσας, θρηνούσαν το θάνατο μιας νέας και όμορφης κοπέλας, Κρητικιάς, που παντρεύτηκε Ναουσαίο και άφηνε πίσω της ένα χρονιάρικο παιδί.
Ηρθαν μαυροντυμένοι Κρητικοί για να την χαιρετήσουν.
Εκείνη τη νύχτα τη φρικτή που ψιλοχιόνιζε, το «Χάνι» θυμήθηκε την ιδιότητα του. Εδωσε τα κλειδιά του, άναψε το τζιάκι του, έβγαλε τα ζιλιά του, (μάλλινα υφαντά), για να σκεπάσει τις παγωμένες ψυχές των πικραμένων Κρητικών.
Εδωσαν στο κορίτσι τους τον «τελευταίο ασπασμό» και φεύγοντας κάτι σιγοψιθυρίζαν.
- Απ΄το Θεό να το βρεις!
Δεν περίμενα τίποτα.
- Ωρα καλή να έχετε, απάντησα.
Μετά 10 χρόνια το δικό μου «τίποτα» ύστερα από αρκετές περίεργες συμπτώσεις, έγινε ένα «δικό τους» σπίτι, δώρο σχεδόν σε μένα. Βρέθηκα να είμαι κάτοικος τα καλοκαίρια, στο Κεφαλοβρύσι Βιάννου Κρήτης, στο χωρίο της νεκρής κοπέλας. Ο Θεός εκείνης της νύχτας κράτησε την υπόσχεσή του.
Το Κεφαλοβρύσι βρίσκεται στο νοτιοανατολικό σημείου του νομού Ηρακλείου, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρους Δίκτη ατενίζοντας από υψόμετρο 800 μέτρα το νότιο Κρητικό πέλαγος. Είναι ένα πολύ παλιό, μικρό πετρόκτιστο χωριό με ελάχιστους κατοίκους, πνιγμένο μέσα στο πράσινο της ελιάς και κάτω στην παραλία είναι το λιμάνι της Αρβυς με την ωραία θάλασσα και τις μοναδικές σε γεύση αρωματικές μπανάνες.
Η Κρήτη φημίζεται για τη φιλοξενία της. Εγινα ένα κομμάτι της κοινωνίας τους όπως και οι ίδιοι είναι πλέον συγχωριανοί μου. Επιθυμία μου είναι τώρα να γνωρίσουν τη γενέτειρά μου τη Νάουσα της Μακεδονίας.
Ο Δήμος Ηρακλείου παραχώρησε επίσημα την αίθουσα «Μανόλη Καρέλλη» πρώην «Ανδρόγεω» που μαζί με το σύλλογο των Μακεδόνων Ηρακλείου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου μου «Κορασό».
Το βιβλίο χαρακτηρίστηκε «Ιστοριογράφημα» με έμφαση στην αναβίωση τους παρελθόντος, λαογραφία, λαϊκός πολιτισμός.
Είναι μεγάλη τιμή για μένα και τους ευχαριστώ πολύ.
Με την ευκαιρία σας ενημερώνω ότι η προβολή της Νάουσας της Μακεδονίας θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου ώρα 6.30μ.μ. Σάββατο, παραμονή της Αγίας Αικατερίνης στην αίθουσα «Ανδρόγεω», στα λιοντάρια.
Θα ήταν απαραίτητο να ειδοποιήσετε για την εκδήλωση, όσοι Ναουσαίοι έχετε παιδιά, αδέλφια, ξαδέλφια, κουμπάρους, φίλους στο Ηράκλειο, ώστε να παραστούν το βράδυ εκείνο στη γιορτή της Νάουσας γιατί θα ακολουθήσει μουσικό Ναουσαίικο πρόγραμμα, ίσως και πατινάδα, στους δρόμους της πρωτεύουσας της Κρήτης.